Föreläsningar, konferenser och seminarier

Hur påverkas vi människor av konst i vårdmiljö? Hur känns det när ögat för en stund får vila på ett stort fotografi medan vi väntar på vår tur? Eller när vi kliver in i ett rum där en vacker väv mjukar upp den kliniska miljön? Hur känns det i kroppen? Förr eller senare hamnar vi på sjukhus. Det är på många sätt en unik plats som vi alla kommer att passera. Det är också en plats vi äger tillsammans. Vårdmiljön är en del av det offentliga och som sådan ska den tas på största allvar. I Sverige finns en lång tradition av att berika sjukhus och andra vårdmiljöer med konst. En tradition som utgår från övertygelsen om att vårdmiljöns utformning inverkar positivt på vår upplevelse av att vara där.

Detta är inledningen på ett kapitel om konstens betydelse för vårdmiljön i en kommande antologi om integrativ vård. Det är en lärobok för vårdpersonal som ges ut av Karolinska Institutet under 2022 på Liber förlag. Samtidigt är detta ett exempel på hur jag inlett flera föreläsningar om konst i vården den senaste tiden.

Texten fortsätter ”I denna text ges en inblick, primärt baserad på en kvalitativ studie om hur konst i vårdmiljö upplevs av patienter, vårdpersonal och anhöriga (Wik 2015). Men innan vi kommer dit ska du som läsare få ta del av ett verk som spelades upp på Konsten på plats, en konferens om konsten på Nya Karolinska Solna 2019. Föreställ dig att du sitter i auditoriet i sjukhusets stora aula. Alla talare har talat. Ljuset släcks. I mörkret hörs först ljudet från vågor, sedan en röst som stilla och samlat berättar”. Därefter följer texten från det ljudverk som publiken fick lyssna till i mörkret på konferensen. Verket Att leva vid konstens sida (2019) gjort av dokumentärfilmaren Lisa Partby, ett verk om att leva med och vid sidan av en djupt älskad människa med stort vårdbehov, och i det invävt upplevelser av olika vårdmiljöer.

Arbete med kunskapsutveckling förutsätter möten mellan människor. Att arrangera seminarier, moderera och bidra till att kunskapsutbyte och spridning av resultat och kunskap är något av det mest meningsfulla jag kan tänka mig. Det kan se ut på många sätt, men kräver alltid noggrann planering och fokus på vilka som ska nås av vad, och hur det ska gå till. Utifrån mitt sätt att se börjar alltid planering av konferenser, seminarier, föreläsningar och samtal med publiken. Att få till balans mellan de i audiotoriet och de som kommer för att förmedla något är helt avgörande för kunskapsförmedling, lyckade erfarenhetsutbyten och gemensam reflektion. Några publika evenemang jag särskilt vill lyfta fram är: Konsten på plats (2019), Se Samtala Skapa (2015), Stadens ytor (2018) och Imagining the Audience (2012). De har alla det gemensamt att de har fin balans mellan föreläsningar och gestaltande inslag och inramning, att de är dynamiska i sin struktur, att publiken är utgångspunkten i samma utsträckning som urval av talare och konstnärlig praktik, och att responsen varit att publiken såväl som inbjudna talare återkopplat att det varit med om något innovativt, tankeväckande, socialt, lärorikt, samt att de fått med sig konstnärliga upplevelser.

Coronapandemin förde med sig att våra möten kom att präglas av digitala möten. När vi nu gått vidare in i en annan tid förväntas möten i högre utsträckning att vara hybrida, att både vara fysiska och digitala. Då är kunskap om teknik och kommunikation centralt. Men det krävs också kunskap av mer rumslig och pedagogisk karaktär, och faktiskt också filmvetenskaplig. Sådant som blickriktningar och ljudets funktion är två exempel på kunskap som behövs. Att kunna förmedla för talarna i rummet hur bildutsnitt för åskådare i det fysiska och det digitala rummet skiljer sig åt ett annat. Som producent eller moderator behöver flödet eller narrationen både planeras och förmedlas nogsamt. Detta och mycket annat som har med våra möten att göra förändrar våra kunskapsbehov. Men, det börjar alltid med publiken.

2022
FÖRELÄSNING, WORKSHOP, KAROLINSKA INSTITUTET
Föreläsning om konstens betydelse i vårdmiljön på kursen Integrativ omvårdnad på 7, 5 hp för vårdpersonal.
Karolinska institutet, Stockholm, 24 april, 2022

FÖRELÄSNING, KULTURGEOGRAFISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET
Föreläsning om resultaten av EU-projektet Smart Kreativ Stad på kursen Space City Culture.
Stockholms universitet, Stockholm, 27 januari, 2022

2021
FÖRELÄSNING, NATIONELL KONFERENS, KREATIV OMSTART
Kreativ omstart – en konferens om kulturens och kulturarvets roll i en hållbar samhällsutveckling för regioner, länsstyrelser och myndigheter för att tillsammans kraftsamla i frågor om kultur, kulturarv och regional utveckling.
I föreläsningen ”Levande bilder – Levande stad” presenterades resultat från det femåriga EU-projektet Smart Kreativ Stad som drevs av Film Capital Stockholm 2015-2020.
Kreativ omstart arrangerades av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Kulturrådet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksarkivet, Svenska Filminstitutet och Tillväxtverket. Konferensen satte fokus på hur olika kulturella verksamheter kan bli en viktig resurs för att nå målen i Agenda 2030 – såsom hur vi kan skapa goda förutsättningar för att öka synergierna mellan olika politikområden, och hur offentliga medel kan nyttjas effektivt och resultera i ekonomiska värden och fler arbetstillfällen runt om i landet.
Stockholm, 28 oktober, 2021
https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/vara-andra-seminarier-och-konferenser/kreativ-omstart/

FÖRELÄSNING, REGION DALARNA
Lunchföreläsning arrangerad av ArtPlatform om konst i vården
”Konsten att vara specifik” om konstens betydelse i vårdmiljön.
Digital föreläsning, 11 november, 2021

FÖRELÄSNING, FILM I SKOLAN, REGION UPPSALA
En föreläsning om filmmodellen Lika vär(l)d för vem?
Digital föreläsning, 11 augusti, 2021

FÖRELÄSNING, KULTURFÖRVALTNINGEN REGION STOCKHOLM
Föreläsning på filmpedagogisk frukost för pedagoger.
”Att arbeta med film och andra rörliga bilder i skolan – för fördjupad kunskap och ökad filmkunnighet”
Digital föreläsning, 10 mars, 2021

2020
FÖRELÄSNING, FILM I SKOLAN, FILM I VÄSTERNORRLAND
En föreläsning om filmmodellen Lika vär(l)d för vem?
Filmad föreläsning, 26 oktober, 2021

RUNDABORDSSAMTAL, SMART KREATIV STAD
Erfarenhetsutbyte och spridning av resultat från EU-projektet Smart Kreativ Stad i fem rundabordssamtal.
”Nya perspektiv på samverkan och strukturutveckling – Låt oss fantisera tillsammans!”
Färgfabriken, Stockholm, 10 september, 2020
https://smartkreativstad.com/perspective/nya-perspektiv-pa-samverkan/
”Nya perspektiv på åskådare – Staden är din”
TAK, Stockholm, 6 mars, 2020
https://smartkreativstad.com/perspective/nya-perspektiv-pa-askadare/
”Nya perspektiv på kreatör och filmskapare – Att berätta med staden som fond”
TAK, Stockholm, 21 februari, 2020
https://smartkreativstad.com/perspective/nya-perspektiv-pa-kreator-och-filmskapare/

FÖRELÄSNING, KULTURGEOGRAFISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET
Gästföreläsning på kursen Space City Culture tillsammans med Jennifer Norström, om EU-projektet Smart Kreativ Stad.
Stockholms universitet, 11 mars, 2020

FÖRELÄSNING, FILMKUNNIGHETSDAGEN, KULTUR I VÄST, VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
En föreläsning om filmmodellen Lika vär(l)d för vem?
Biograf Bergakungen, Göteborg, 28 januari, 2020

MODERATOR, SYMPOSIUM, STATENS KONSTRÅD
Making Matters Visible – ett symposium där resultat från den uppdragsforskning som har gjorts på Statens konstråds treåriga regeringsuppdrag Konst händer, 2016–2018 presenterades och diskuterades. Konst händer var en öppen utlysning riktad till civilsamhället som sökte samarbete med grupper och invånare i bostadsområden från miljonprogrammet över hela Sverige. Medborgare, konstnärer, curatorer och arkitekter från Konst händer samlades tillsammans med forskare presenterade sina perspektiv och synliggjorde olika förutsättningar för att skapa offentlig konst med civilsamhället. Moderator och samtalsledare var Annika Wik.
Jordbro Kulturhus, Haninge, 16 januari, 2020

2019
RUNDABORDSSAMTAL, SMART KREATIV STAD
Erfarenhetsutbyte och spridning av resultat från EU-projektet Smart Kreativ Stad i fem rundabordssamtal.
Nya perspektiv på uttryck och format. Stadens ytor – möten mellan rörlig bild och arkitektur
TAK, Stockholm, 11 december, 2019
https://smartkreativstad.com/perspective/nya-perspektiv-pa-uttryck-och-format/
Nya perspektiv på plats. När filmen tar plats i staden.
TAK, Stockholm, 10 december, 2019
https://smartkreativstad.com/perspective/nya-perspektiv-pa-plats/

PROCESSLEDARE, KONFERENS, REGION GÄVLEBORG
Leva och bo i Gävleborg – Kulturarvets roll för en hållbar utveckling – slutkonferens för projektet Kulturarvsåret – Nyckeln till framtiden. Om vilka historier vi berättar om oss själva och om hur ledorden i den regionala utvecklingsstrategin – samhandling, utforskande, ledar- och ägarskap – kan ta vara på människors drivkraft och kulturens inneboende värde.
Högbo Bruk, 9 december, 2019

KEY NOTE SPEAKER, NATIONELL KONFERENS NCS, NATIONELLT CENTRUM FÖR SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING
Konferens arrangerad av Skolverket för huvudmän och lärare på NCS, Nationellt Centrum för språk-, läs- och skrivutveckling
Föreläsningen ”Lässtrategier för film och andra rörliga bildvärldar” handlade om att sprida kunskap om vikten av filmkunnighet i skolan och att visa på konkreta exempel på undervisningsstrategier för film och andra rörliga bildvärldar. Den filmpedagogiska modellen Lika vär(l)d – för vem? ingick i föreläsningen.
Clarion Hotel Skanstull, Stockholm, 4 december, 2019

SLUTORD, KONFERENS, STATENS KONSTRÅD
Engagerande och utmanande – offentlig konst idag
Deltagande observatör och förmedlande av reflektion och slutord tillsammans med Åsa Mårtensson, projektchef Kunskapvsnav offentlig konst, Statens konstråd. Reflektionerna sammanställdes efter konferensen i en skriftlig rapport.
En konferens om konst som civilsamhället och konstnärer skapat tillsammans. Presentationer av konstnärer och medverkande från Konst händer, interaktion och samtal för utforskande utvidgade sammanhang och metoder för offentlig konst idag.
Konferensen arrangerades av Statens konstråd i samarbete med Sörmlands museum, en del av Region Sörmland.
Sörmlands museum, Nyköping, 4 oktober, 2019

PRODUCENT, MODERATOR, SEMINARIUM, NYA KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET I SOLNA, KONSTENHETEN, KULTURFÖRVALTNINGEN, REGION STOCKHOLM
Konsten på plats – ett seminarium om konsten på nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Konstnärer, arkitekter, vårdpersonal och projektledare från kulturförvaltningens avdelning för konst berättade om samverkan, utmaningar och intentionerna med konsten på det nya sjukhuset. Representanter från några av vårdens verksamheter delade med sig av hur det är att arbeta omgiven av konst.
Projektledare: Cecilia von Schantz
Arrangör: Konstenheten, Kulturförvaltningen, Region Stockholm
Sune Bergströms Aula, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, 22 augusti, 2019

FÖRELÄSNING, MIL-WEEK, UNESCO
Film Literacy a Pathway to Equality – En föreläsning om MIK, filmkunnighet och den filmpedagogiska modellen Lika vär(l)d – för vem?
Svenska mässan, Göteborg, 25 september, 2019

PROCESSLEDARE, FILMREGIONERNA
Fortbildningsdag Filmregionerna
Processledning av fortbildningsdag med fokus på metodutveckling och erfarenhetsutbyte.
Regionshuset Uppsala, Uppsala, 15 maj, 2019

MODERATOR, FILMVISNING, FILMSAMTAL
Moderering av samtal Novella 3×3. Tre filmer, tre filmskapare: Maria Clauss, Beata Konar, Jannike Grut.
Biograf Zita, Stockholm, 24 april, 2019

2018
SAMTAL
Martina Hoogland Ivanow. Filmvisning, samtal & bokrelease
Samtal om och med Martina Hoogland Ivanow om hennes nya verk Interbeing, tillsammans med Iréne Berggren.
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, 25 oktober, 2018

FÖRELÄSNING, SEMINARIUM
Brytpunkt – Ett seminarium om vad som sker i övergången mellan konstnärlig fotografisk utbildning till livslång yrkesverksamhet, om förändringen av det konstnärliga fältet och nya förutsättningar.
CFF, Centrum för fotografi, Stockholm, 21 september, 2018

SAMTAL
Vägra döda – Samtal om boken Direktupphandling av kortfilm av film om medicinsk åldersbedömning, en bok och ett verk av Björn Larsson och Carl Johan Erikson, som en del av deras konstnärliga forskningsprojekt Vägra döda. I samtalet deltog också konstnären och filmaren Antoine Frank Grahamsdaughter och läkaren och människorättskämpen Henry Ascher.
Stiftelsen Filmform, Stockholm, 5 september, 2018

ANFÖRANDE, MODERATOR FÖR PANEL, KONFERENS
Filmkunnighet – en demokratifråga – En konferens om rörlig bild- och filmkunnighet.
Talare: Anna Serner, Annika Wik, Helena Dahl, Marjo Kovanen, Alice Bah Kuhnke, Gabriela Pichler, Fredrik Dahl, Fatima Khayari, Mark Reid, Åsa Fahlén, Irene Johannesson, Johan Unenge.
Arrangör: Svenska Filminstitutet
Filmhuset, Stockholm, 29 augusti, 2018

ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS
Publiken i fokus? – En konferens om publiken, konsten och kulturen.
Talare: Heither Maitland, Alan Brown, Dawn Walton, Annika Wik, Tasso Stafilidis, Andrew McIntyre, Niels Righolt, Stina Oscarson.
Arrangör: Kultur i Väst, Göteborgs dans- och teaterfestival
Stora Teatern, Göteborg 23-24 augusti, 2018

ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS,
What We Talk About When We Talk About Work
Inom ramen för temat ”Staging and Film Sets” presenterades begreppet Cinemaoke, med utgångspunkt i pilotstudien Queer Bergman-Cinemaoke IAlmedalen, 1-4 juli https://smartkreativstad.frsm.se
Konferensen live-streamades genom thisistomorrow.info.
Arrangör: Laura Mansfield, What We Talk About When We Talk About Work.
The Grundy Art Gallery, Blackpool, 26 juli, 2018

FÖRELÄSNING, REGION VÄSTMANLAND
Filmkunnighet i skolan
Föreläsning om varför filmkunnighet behövs i skolan.
Arrangör: Region Västmanland, Kulturutveckling
Västerås 8 maj, 2018

MODERATOR
Vem får synas i samtidskonsten
Samtal om konstnärliga strategier för att förskjuta positioner och skapa förändring av vem som får
synas i samtidskonsten. Panel: Ulrika Sparre, Sam Hultin, Eva-Marie Lindahl och Samira Bouabana.
Market Art Fair, Stockholm 14 april, 2018

PRESENTATION
Tempo Impact Conference
Presentation av resultaten från utvecklingsprojekten inom pilotstudie #6 Åskådarperspektiv, Smart Kreativ Stad.
Arrangör: Tempo Dokumentär Festival
Teater Tre, Stockholm, 9 mars, 2018

MEDCURATOR, MODERATOR, ANFÖRANDE, INTERNATIONELLT SEMINARIUM
Stadens ytor – Möten mellan rörlig bild och arkitektur
Ett heldagsseminarium om vad som händer när rörliga bilder projiceras direkt på stadens fasader.
Talare: Geska Brecevic, Annika Wik, Andreas Blom, Jonas Runberger, Annie Dell’Aria, Richard Julin, Susa Pop, Malin Zimm.
Arrangör: Smart Kreativ Stad
Black Sheep, Hagalund, Solna, 2 februari, 2018
https://smartkreativstad.frsm.se/

WORKSHOP, PROCESSLEDNING, FILMREGIONERNA
Workshop om filmpedagogik
Göteborg, 31 januari, 2018

2017
FÖRELÄSNING, JÖNKÖPINGS KOMMUN
Av och genom film
En föreläsning om varför vi behöver både teori och praktik för att få fördjupad kunskap om film och rörlig bild.
Biograf Fokus, Jönköping, 5 oktober, 2017

FÖRELÄSNING, STOCKHOLM FILMFESTIVAL JUNIOR
Introduktion till filmpedagogik – varför film i skolan?
En föreläsning om filmpedagogik, MIK och filmkunnighet på Stockholm Filmfestival Junior.
ABF-huset, Stockholm, 24 mars, 2017

FÖRELÄSNING, SVERIGES FÖRENADE FILMSTUDIOS
Sound of Silence
En föreläsning om musik i film för Sveriges Förenade Filmstudios.
Filmhuset, Stockholm, 11-12 mars, 2017

FÖRELÄSNING, REGION ÖSTERGÖTLAND
MIK i skolan
Sätt på film – En föreläsning om betydelsen av att förstå och diskutera filmens uttryck och estetik.
Norrköping, 19 februari, 2017

ANFÖRANDE, KONFERENS, KONSTENHETEN, VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Seminarium om konst och psykiatri
Arrangör: Konstenheten i Västra Götalandsregionen.
Borås, 18 januari, 2017

2016
FÖRELÄSNING, KONSTMUSÉET I NORR
Att synliggöra och osynliggöra. Representation av kvinnor i historieskrivningen
En föreläsning om kamerabaserad konst och historieskrivning
Konstmuseet i Norr, Kiruna 13 september, 2016

FÖRELÄSNING, MARABOUPARKEN
Vem skriver historia och vem får finnas i den?
En kurskväll för lärare om historieskrivning med avstamp i Gittan Jönssons konst.
Marabouparken, Sundbyberg, 13 april, 2016

FÖRELÄSNING, SKOLBIODAGEN, FILMFESTIVAL BUFF
Känna efter
En föreläsning om betydelsen att förstå och diskutera filmens uttryck och estetik, på Skolbiodagen – sex, våld och skolbio, BUFF.
Biograf Panora, Malmö, 16 mars, 2016

2015
MODERATOR, SEMINARIUM
Film åt folket
En seminariedag i filmpedagogik / MIK.
Arrangör: Kultur- och frititdsförvaltningen, Högskolan i Jönköping, Region Jönköping län. Jönköping, 18 november, 2015

SAMTAL
Litteratur, film och ondska – Ett samtal om litteratur, film och ondska utifrån Blecktrumman med Charlotta Jeppson litteraturansvarig på Nobelmuseet lett av Felix Rosén från Nobelmuseet.
Arrangör: Cinemateket i samarbete med Nobelmuseet
Filmhuset, Stockholm, 28 oktober, 2015

FÖRELÄSNING
Genom bilden med David Claerbout
Föreläsning i utställningsrummet; om David Claerbouts verk ur ett filmhistoriskt och filmestetiskt perspektiv.
Marabouparken, Sundbyberg, 14 oktober, 2015

PUBLIKT ATELJÉSAMTAL, IASPIS
Henrik Lund Jørgensen
Samtal med Henrik Lund Jørgensen om hans verk The Recruitment (And Escape) Of A Plastic Soldier.
Konstnärsnämnden, Stockholm, 18 september, 2015

TEMATISK VISNING, KULTURHUSET STADSTEATERN
John Bocks universum
En tematisk visning av John Bocks utställning Un-Ex-Surrogat.
Galleri 5, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, 20 september, 2015

PROJEKTLEDARE, MODERATOR, FILMPEDAGOGISK FORTBILDNINGSKURS
Se Samtala Skapa, 2015
Deltagare: Per Eriksson, Maria Söderling, Sanna Lenken, Malena Janson, Linda Sternö, Ulf Olausson, Linn- Hilda Lamberg, Nils Claesson, Kaly Halkawt, Nadi Tofighian, Eva Westergren, Anna Sofia Rossholm, Thomas Koppfeldt, Karin Helander, Annika Wik.
Arrangör: Svenska Filminstitutet
Filmhuset, Stockholm, 15-17 juni, 2015

ANFÖRANDE, INTERNATIONELLT SYMPOSIUM
Esther Shalev-Gerz, Trust and Dialogue, A Symposium
”Case Study on White Out – Between Telling and Listening (2002)”
Deltagare: Rosalyn Deutsche, Jason E. Bowman, Annie Fletcher, Marianne Lamonaca, Lisa Le Feuvre, Johan Öberg, Livia Páldi, Esther Shalev-Gerz, Annika Wik, Mick Wilson.
Akademi Valand, Göteborg, 3-4 juni, 2015

MASTERCLASS, CELINA MURGA
Celina Murga
Masterclass med den argentinske filmregissören Celina Murga på Film:15.
Filmhuset, Stockholm, 9 maj.

FÖRELÄSNING, FILM:15
Ett klipp ur filmhistorien
Föreläsning med nedslag i filmklippningens historia.
Filmhuset, Stockholm, 10 maj 2015

FÖRELÄSNING, GÖTEBORGS KONSTMUSEUM
Sårbarhetens konturer – En föreläsning om Charlotte Gyllenhammars konst.
Göteborgs Konstmuseum, Göteborg, 18 mars, 2015

MODERATOR, DELCURATOR, SEMINARIUM, KULTURFÖRVALTNINGEN, STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING
Konsten att vara specifik – om konstnärlig gestaltning i vården
Människan i centrum är ledord i landstingets satsning på hälso- och sjukvård. Seminarium om vad detta innebär för konsten i vårdmiljön. Rapporten Konsten att vara specifik presenterades och utgjorde grund och struktur för innehåll och gestaltning.
Arrangör: Kulturförvaltningen Stockholms Läns Landsting.
Moderna Museet, 4 februari, 2015

DIGITAL PRESENTATION, SCANDINAVIA HOUSE
Voyage to the Virtual
Perspectives: Intervju om perceptuella resor i samtida konst och digital kultur.
Scandinavia House: The Nordic Center in America, New York City, öppning 24 januari, 2015

SAMTAL, SVERIGES RADIO P1
Kino om filosofi och film, del 1
Samtal om filosofi och film.
Sveriges Radio p1, 2 januari, 2015
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/479718?programid=3051&_suid=1421318374268098028924013488

2014
MODERATOR, CURATOR, TVÅ-DAGARS SEMINARIUM, SVENSKA FILMINSTITUTET
Dialoger i filmens närvaro
Det övergripande temat är dialog. Från filmisk gestaltning och samspelet mellan bilder till dialogens funktion i handledning, filmprocess och produktion.
Seminariet arrangerades inom ramen för Filmrummet på Filmhuset i Stockholm.
Filmhuset, Stockholm, 26-27 november, 2014

SAMTALSLEDARE, SEMINARIUM, SVENSKA FILMINSTITUTET
Bobo 14 – alla barns rätt till filmkulturen
Samtalsledare på programpunkten ”Filmhögskolorna och barnperspektivet”. Filmrummet på Filmhuset, Stockholm, 20 november, 2014

ANFÖRANDE, INTERAKTIV KONFERENS, TEKNOLOGISKT INSTITUT
Om- och nybyggnation av psykiatrilokaler. Att bygga vårdlokaler för mänskliga möten
”Konsten att vara specifik – om konst i vården”
Arrangör: Teknologiskt Institut.
Göteborg: 6-7 november, 2014

FÖRELÄSNING, YLVA OGLAND, RÖDA STEN
Utsnitt: Ylva Ogland
Föreläsning om Ylva Oglands konst ur ett filmvetenskapligt perspektiv.
Röda Sten i Göteborg, 18 september, 2014

SAMTAL, ANNA ODELL, FILMBASEN
Samtal med Anna Odell om hennes film Återträffen. Samtalet arrangerades av Filmbasen.
Bio Rio, Salong 4, Barbro, Stockholm, 5 februari, 2014

2013
MODERATOR, CURATOR PROGRAM, SEMINARIUM, SVENSKA FILMINSTITUTET
Nya uttryck i filmens närvaro
Det övergripande temat för detta Filmrum var kameramedvetende, och det riktade sig till filmpedagoger, filmskapare, konsulenter, distributörer och studenter.
Deltagare: Professor Patricia Pisters från Amsterdams universitet, Joachim Trier, filmskapare, Mia Engberg, filmskapare, Michel Wenzer, filmskapare, Linn Hilda Lamberg, scenograf, konstnärlig ledare för performancegruppen Poste Restante, Marius Dybwad Brandrud, filmare, Aida Chehrehgosha, konstnär och fotograf, Ninja Thyberg, regissör, Linda Sternö och Klara Björk, lärare för Akademin Valand Film, Maaret Koskinen, Professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet, Ingrid Ryberg, fil.dr. i filmvetenskap, Kalle Boman, producent, senior Professor, Akademin Valand Film, Per Eriksson, Svenska Filminstitutet, Tove Torbiörnsson, Svenska Filminstitutet, Maja Borg, filmskapare och konstnär, Annika Wik, filmvetare.
Verk av: Jonas Dahlberg, Victoria Skogsberg, Roxy Farhat och Kakan Hermansson. Seminariet arrangerades inom ramen för Filmrummet.
Filmhuset, Stockholm, 26-27 november, 2013

FÖRELÄSNING, BERGHS SCHOOL OF COMMUNICATION
Hur kommunicerar filmen
Föreläsning om olika relationer mellan film och åskådare. För BA Konst & Design, kursen ”Visual Culture”.
Berghs School of Communication, Stockholm, 6 december, 2013

FÖRELÄSNING, KULTURHUSET MULTEUM, KONST I SÖRMLAND
Hur mottas videokonst som visas i det offentliga rummet
Föreläsning om ”Åskådarperspektivet vad kan det tillföra konstproduktion”. Övriga talare konstnären Geska Helena Brecevic, Ylva Berglund (affärsförvaltare Konst SL), Gunnel Nelzén (Film i Sörmland) och Maria Hallberg (Länskonsulent, Konst i Sörmland)
Kulturhuset Multeum, Strängnäs, 3 oktober, 2013

PANEL, FILMGLAPPET
Filmglappet
En nationell mötesplats för unga filmare från hela landet där mingel, samtal och intresse för
filmskapande stod i fokus. Andrea Reuter, filmjournalist, var moderator och ledsagare. Luisa Fancuillacci, belysningsmästare, Marius Dybwad Brandrud, fotograf, regissör, och Annika Wik gav feedback på de unga filmarnas filmer.
Filmhuset, Stockholm, 4-5 maj, 2013

SAMTAL, KIRA CARPELAN, BONNIERS KONSTHALL
I baren på Bonniers Konsthall: Kira Carpelan + Annika Wik
Filmvisning av: Kvinnan utan egenskaper och Modellfabriken av Kira Carpelan. Efter visningen hölls ett samtal mellan Annika Wik, filmvetare, och Kira Carpelan, konstnär.
Bonniers konsthall, Stockholm, 31 januari, 2013

2012
PROJEKTLEDNING, SAMORDNING, GENOMFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS, MAP, RIKSUTSTÄLLNINGAR, KONSTFACK
Imagining the Audience. Viewing Positions in Curatorial and Artistic Practice
Ett internationellt seminarium om publikens roll i konstnärlig och curatoriell praktik. Med utgångspunkt i konkreta exempel berättade internationellt erkända konstärer och curatorer om hur de i sitt arbete föreställer sig den enskilda åskådarens mentala, kroppsliga och känslomässiga upplevelse av konsthändelsen.
Deltagare: Phil Collins konstnär, Lundahl & Seitl konstnärer, Raimundas Malasauskas curator och konstnär, Magdalena Malm curator, Paul O’Neill curator, konstnär och teoretiker, Johan Pousette curator, Joanna Warsza curator, Annika Wik filmteoretiker.
Mobile Art Production MAP i samarbete med Riksutställningar och Konstfack.
Bio Rio, Stockholm, 1-2 oktober, 2012

ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS
Subjectivity, Transgression, Agency: Enactment and First Person Narratives in Documentary Film and Media
Föreläsning ”In-between: The Cut”.
Stockholm, 20-21 september, 2012

FÖRELÄSNING, WORKSHOP, ESKILSTUNA KONSTMUSEUM, MOBILE ART PRODUCTION
Utbildningsdygn för utställningsarrangörer
Annika Wik från Mobile Art Production (MAP) berättade om MAPs verksamhet och delgav sina erfarenheter kring utanför den ”vita kuben”.
Eskilstuna konstmuseum, 13 november

PRESENTATION, STOCKHOLM FILMFESTIVAL, SVENSKA FILMINSTITUTET
Inför nästa tagning
Tove Torbiörnsson, Per Eriksson och Annika Wik presenterade arbetet med Satsningen på kvinnliga filmskapare och release av studien Inför nästa tagning – Hur kan förutsättningarna bli bättre för unga kvinnors filmskapande?.
Berns Salonger, Stockholm, 7 november, 2012

SAMTALSLEDARE, KUNGLIGA KONSTHÖGSKOLAN, FORSKARVECKAN 2012
Filmvisningar och samtal med Leontine Arvidsson, Björn Larsson, Sonia Hedstrand, Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford, Rut Karin Zettergren.
Bio Rio, Stockholm, 22 oktober, 2012

HEMLIG GÄST, KULTURHUSET STADSTEATERN
Vem är publiken?
Gäst i teaterföreställning på Stadsteatern.
”En halsbrytande blandning av mingel, statistik, dokumentärteater och socialt experiment där varje besökare gavs möjlighet att aktivt delta i kvällens händelser och ingen föreställning blev den andra lik. En hemlig gäst med ett personligt perspektiv på publik-begreppet bjöds in varje kväll för att ge samtalet ytterligare dimensioner. Hemlig gäst söndagen den 21 april var Annika Wik”
En föreställning skapad av Tora von Platen, Regissör Tatu Hämäläinen och ensemble.
Stadsteatern, Stockholm, 21 april, 2013

FÖRELÄSNING, MODERNA MUSEET
Film-Konst-Filosofi
Föreläsningen var en del av Moderna Museets föreläsningsserie om rörlig bild, ”Film-Konst-Filosofi”. Annika Wik utgick i sitt föredrag från begreppet ”Upplevelse” med exempel från Ylva Oglands konstnärskap.
Moderna Museet, Stockholm, 11 maj, 2012

FÖRELÄSNING, VIDEOGUDFESTIVALEN
Filmscener från konstscenen
Annika Wik föreläste om filmreferenser, intermedialitet och åskådarpositioner utifrån tre konstnärskap; J. Tobias Andersson, Ann-Sofi Sidén och Eija-Liisa Ahtila.
Spegeln, Gävle, 19-20 april, 2012

SPECIALVISNING, MODERNA MUSÉET, EIJA-LIISA AHTILA
Eija-Liisa Ahtila
Annika Wik gav en specialvisning av Eija-Liisa Ahtilas utställning Parallella världar.
Moderna Muséet, Stockholm, 24 mars, 2012

FÖRELÄSNING, KUNGSSTENSSKOLAN:
Film och videokonst
Annika Wik föreläste om film och video i samband med tema film och videokonst.
Kungsstensskolans gymnasium, Stockholm, 8 mars, 2012

FÖRELÄSNING, MODERNA MUSÉET
Filmens plats på konstscenen
Annika Wik föreläste om filmens plats på konstscenen för Moderna Museets Vänner.
Moderna Muséet, Stockholm, 28 februari, 2012

FÖRELÄSNING, IASPIS
Working Together
Föreläsning om Mobile Art Production.
Umeå, 9 februari, 2012

PRESENTATION, GÖTEBORGS FILMFESTIVAL
Svenska filminstitutets satsningar på kvinnliga filmare
Presentation av rapporten: Inför nästa tagning – Hur kan förutsättningarna bli bättre för unga kvinnors filmskapande?
Göteborg, 28 januari, 2012

2011
FÖRELÄSNING, GÖTEBORGS UNIVERSITET
Mobile Art Production
Föreläsning om MAP:s verksamhet i Stockholm och Göteborg med fokus på rörlig bild och
förändrade utställningspraktiker.
Göteborgs universitet, Göteborg, 30 november, 2011

PRESENTATION, DOC LOUNGE, MAP
18 Days
I ett samarbete mellan Doc Lounge och MAP visades filmen 18 Days. Annika Wik introducerade.
Södra Teatern, Stockholm, 22 november, 2011

FÖRELÄSNING, KUNGLIGA KONSTHÖGSKOLAN
Mobile Art Production
Annika Wik höll föredrag om forskningen på MAP i samband med att Konstnärliga forskarskolan anordnade två seminariedagar på Kungliga Konsthögskolan och Konsthall C. Eufrad 2011 – Supervisors and seniors.
Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, 28 september, 2011

FÖRELÄSNING, PANELSAMTAL, KUNGLIGA DRAMATISKA TEATERN
The Role of the Audience Inside Contemporary Art and Theatre
Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholm, 27 april, 2011

SAMTAL, ABF
Deltagarkulturer vs konstnärlig kvalitet?
Samtal mellan Annika Wik och Molly Ränge från Fabel kommunikation och Crowd Culture om deltagarkulturer står i motsättning till kvalitetsbegreppet eller om de tvärtom är varandras förutsättning. Intresset och möjligheterna för deltagarkulturer ökar, och det har länge pågått en diskussion om vad det ökande deltagandet kan leda till: Mångfald? Enfald? Yta? Demokrati?
ABF-huset, Stockholm, 17 februari, 2011

2010
CHAIR, ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS, NECS
NECS
Titel på paper: ”Site-specificity in Contemporary media landscape”.
Istanbul, 24-27 juni, 2010

RADIOINTERVJU, P1
Kulturradion Kosmo
Don DeLillo – Psycho, profetior, den amerikanska romanen.
P1, 11 december, 2010
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/64912?programid=3810

FÖRELÄSNING, PANELSAMTAL, KUNGLIGA DRAMATISKA TEATERN
The Role of the Audience Inside Contemporary Art and Theatre
Föreläsningar och samtal mellan Sharon Smith, medlem i det Berlinbaserade konstnärskollektivet Gob Squad; Linn Hilda Lamberg och Stefan Åkesson, medlemmar i det svenska performancekompaniet Poste Restante; Eva Koch, dansk konstnär samt Annika Wik, forskare i filmvetenskap vid Stockholms universitet som studerar publik och deltagarkultur.
Samtalsledare: Magdalena Malm, konstnärlig ledare för MAP.
Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholm, 27 april, 2011

ARRANGÖR, WORKSHOP, DEL AV FORSKNINGSPROJEKT, MOBILE ART PRODUCTION
Enter
Workshop för ungdomar om deltagarkultur som del av forskningsprojekt i MAP
Bio Rio, Stockholm, 25 oktober, 2010

2009
ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS
New Waves. XII Interniational Cinema and Media Studies Conference in Transylvania 2009
Titel på paper: ”Reframing Reflexivity”.
Cluj Napoca, 23-24 oktober, 2009

MEDARRANGÖR, KONFERENS, FILMVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET
Filmens rum – nya perspektiv
Titel på paper: ”Åskådarpositioner och blinda fläckar. En diskussion med utgångspunkt i installationen Vid sidan om (Ann-Sofi Sidén, 2007)”.
Filmvetenskapliga institutionen i samarbete med forskarassistent Malin Wahlberg.
Stockholm, 13 mars, 2009

FÖRELÄSNING, KULTURFÖRENINGEN MAGASINET
Kan konsten hitta nya vägar?
Presentation om MAP:s arbete. Annika Wik talade om studien Båda parter. Kajsa Pontén talade om MAP:s kommunikationsarbete.
Kulturföreningen Magasinet, Falun, 27 maj, 2009

Före 2008
SAMTAL, LINKÖPINGS KONSTHALL
Nya medier – Ny konst? – konstens förändrade spelplaner
Offentligt samtal kring temat ”Nya medier – Ny konst? – konstens förändrade spelplaner” på Galleri Skådebanan. Moderator var Anders Olofsson, redaktör för Nordens ledande konsttidskrift Konstperspektiv. Övriga deltagare utöver Annika Wik var Karin Semberg, Peter Öhrnell, Claes-Göran Österlund, Lars Stjernkvist och Stina Oscarsson.
Linköpings konsthall Passagen, Linköpings konsthall, 5 november, 2008

ARRANGÖR UTBILDNING FÖR MERCURI INTERNATIONAL OCH SÄLJ- & MARKNADSHÖGSKOLAN
Vad jag försöker säga är…
Övning av kreativ kompetens och nya perspektiv på den egna verksamheten. Flera föreläsningar och samtal hölls som en del av en processinriktad internutbildning för Mercuri International och Sälj & Marknadshögskolan, där Mobile Art Production utformade programmet. Kursen syftade till att stimulera reflektion kring den egna verksamheten, och genom konkreta övningar stimulera medarbetarnas språk- och bildanvändning. Magdalena Malm diskuterade bland annat samarbeten mellan kultur och näringsliv, och om varför denna typ av samarbeten kan vara ge oss något värdefullt. Genom att integrera konstnärliga processer i den egna verksamheten kan man stimulera ett klimat där kreativitet och kommunikation kan få ny kraft. Annika Wik föreläste om förändringar relaterade till nya teknologier och nya användarbanor. Magdalena Malm och Annika Wik var delaktiga och närvarade genom hela projektet. Medverkande var också Jonas Hassen Khemiri och Annika Karlson Rixon.
Mercuri International och Sälj- & Marknadshögskolan, Solna, 28 september, 4 oktober, 25 oktober och 7 december, 2007

ANFÖRANDE, KONFERENS
Interartialitet, Intermedialitet, Mixed Media
Titel på paper: ”Interaktion och kontroll: Eva Koch’s Villar – Manuela’s Children.”
I Filmvetenskapliga institutionens regi, arrangerad av Professor Maaret Koskinen.
Stockholms universitet, Stockholm, 12-13 november, 2007

ANFÖRANDE, INTERNATIONELLT SYMPOSIUM
Film and the Museum
Titel på paper: ”Mapping the Art World: Exhibition Practices in Change” I Filmvetenskapliga institutionens regi, arrangerad av Bo Florin.
Stockholms universitet, Stockholm, 16 mars, 2007

ANFÖRANDE, INTERNATIONELLT SYMPOSIUM
Side Tracks: Film/Experiment/Document
I Filmvetenskapliga institutionens regi, arrangerad av Astrid Söderbergh Widding.
Stockholms universitet, Stockholm, 29 aug 2005

FÖRELÄSNING, KONFERENS, DRAMATISKA INSTITUTET, SVT
Kulturdokumentären
Anordnad av Dramatiska institutet och SVT
Stockholm, 14 februari, 2004

ANFÖRANDE, KONFERENS, KONSTVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET
Perspektiv på samtiden / Samtida perspektiv
Stockholm, mars, 2001

SAMTAL, IASPIS
Still Moving
Samtal med konstnären Mark Lewis
Stockholm, februari, 2001

ANFÖRANDE, KONFERENS
Image, Body, Technology
NorFA-workshop.
Köpenhamn, Danmark, mars, 2000

GÄSTFÖRELÄSNING, DEPARTMENT OF FILM AND TELEVISION STUDIES, UNIVERSITY OF AMSTERDAM
Föreläsningen var en del av en kurs på grundutbildningen på Department of Film och Television Studien och texten Already-Made användes som obligatorisk kurslitteratur.
Amsterdam, juni, 1999

ANFÖRANDE, INTERNATIONELL KONFERENS
Technologies of Moving Images
i Filmvetenskapliga institutionens regi.
Stockholm, december, 1998

ANFÖRANDE, KONFERENS
Cinema Studies Into Visual Theory?
På NorFA-workshop.
Åbo, Finland, september, 1998